Barbaros Mh. Sıra Perde Sk. No: 17/1 Üsküdar / İSTANBUL / Türkiye
Barbaros Mh. Sıra Perde Sk. No: 17/1 Üsküdar / İSTANBUL / Türkiye
Kurşun Nedir?
Kurşun (Pb) atom numarası 82, atom kütlesi 207,19 olan mavi-gümüş rengi karışımı bir elementtir. 327,5 °C'ta erir ve 1740 °C'ta kaynar. Yer kabuğunda bulunma sıklığı 12,5 g/t'dur. Doğal olarak bulunabilen metaller arasında yer alır. Kullanılmakta olan en eski metallerden biridir. Simyacılar kurşunu, en eski metal olarak tanımlar. Kurşunun ilk olarak Abidos (Abydos) antik şehrinde bulunan MÖ 3000 yılına ait bir figürde kullanıldığı bilinmektedir.
Fiziksel Özellikler
Kurşun, gri renkte yumuşak bir metaldir. Hem sünek hem de dövülebilir bir yapıya sahiptir. İlk üretiminde yüzeyi parlak olup , yıllar içerisinde yavaş yavaş kararır ve matlaşır. Kurşun kolayca işlenebilir bir elementtir. İşlenebilir olması sayesinde şekli kolayca değiştirilebilir ve istenilen halde kullanılabilir bir yapıya sahiptir. Kurşunun erime noktası 327,4°C ve kaynama noktası 1,750°C dir. Yoğunluğu santimetre küp başına 11,34 gramdır. Kurşun elektrik akımını, sesi ve titreşimi çok iyi iletmez.
Kimyasal özellikler
Kurşun, orta derece aktif bir metaldir. Suda ve çoğu soğuk asitte yavaş çözünür. Sıcak asitlerle daha hızlı reaksiyona girer. Havadaki oksijen ile hemen reaksiyona girmez ve yanmaz.
Kurşunun Kullanım Alanları ve Üretim Süreci
Kurşunun kolay işlenebilen ve korozyona dayanıklı bir metal olmasından dolayı , Roma döneminden bu yana boru yapımında, kalaylama işleminde ve boya olarak kullanılmıştır. Ayrıca çömlekçilik sektöründe kurşun sır olarak, böcek ilaçlarında, saç boyalarında ve benzin için vuruntu önleyici katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. , yaygın bir metal olması ve ergime derecesinin düşüklüğü (327,5 °C) nedeniyle günümüzde de birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Günümüzdeki başlıca kullanım alanları;
Henüz yorum yapan olmamış, ilk yorum yapan siz olun.
Yorumlar (0)